Przewodnim tematem projektów Bena J. Riepe jest praca z tym co efemeryczne, co ulotne. Interesują go zagadnienia obecności i nieobecności, podmiotu i przedmiotu, wystawiania (na pokaz) i działania. Nawiązując do idiomu tegorocznego festiwalu, Ben J. Riepe kreuje w browarowej Słodowni efemeryczną przestrzeń zmysłowej percepcji. Podczas dwu festiwalowych wieczorów razem ze swoją kilkuosobową kompanią düsseldorfski choreograf zaprasza widzów na wspólny posiłek. W jego „choreografowanej kolacji” wspólny stół staje się sceną otwierającą pole do działań dryfujących wokół płynnych granic między sztuką i zgromadzeniem, estetyzacją i uczestnictwem, przestrzenią wykreowaną i przestrzenią społeczną, oferując widzom wszelkiego rodzaju zmysłowe i estetyczne doświadczenia zanurzone w bezmiarze zapachów, potraw, dźwięków i ruchu.
Osią spektaklu Bena J. Riepe Choreographic Dinner jest kolacja dla widzów, przygotowana przez TOP CHEFa Tomasza Purola.